13.8.2019 / 5. pvä / Girona - Figueres / 52,4 km

Eilen maanantaina koko päivä Gironssa. Aamusta lähdettiin etsimään hammaslääkäriä, että saadaan minun takahammas kuntoon. Löytyi sekä kunnallinen että yksityinen, mutta kunnalliseen sai ajan vasta klo 16 jälkeen, joten etsittiin se yksityinen.

Pienen odottelun jälkeen päästiin tohtorille, Jari espanjan kielen tulkkina. Kun makasin selälläni tuolissa ja puudutuspiikin ikenissä, Jari alkoi epäröimaan kielen ymmärrystään ja sanoi, ettei nyt olekaan ihan varma, että ottavatko kokonaan jämät pois. Minulla hiukset pystyssä, että ei, väliaikainen paikka riittää.

Hyvä siitä tuli, puolet hampaasta oli oliviien syönnin jäljiltä pois ja muovia mättivät niin paljon että nyt toimii eikä teräviä reunoja missään. Yhtään ei poraa tarvittu, mikä ihmetytti. Mutta ei myöskäään kyselty piikkikammoiselta, haluaako hän puudutuksen vai ei!

Eilen sitten ajeltiin hammaslääkärikeikan jälkeen fillareissa ympäri Gironaa, käveltiin paljon ja käytiin katsomassa kaikkea mahdollista, mm. käveltiin läpi kaupungin muurin. Syötiin tosi hyvää paellaa.

Turisteja oli paljon, lähinnä ranskalaisia.Illalla istuttiin kaupungilla ja satuttiin paikalle, kun pienimuotoinen mielenosoitus Katalonian itsenäisyyden puolesta alkoi. Missä nuoret?

Hurrattiin puhujille muiden mukana ja osallistuttiin aktiivisesti ostamalla t-paitaa ym. aiheeseen liittyvää. Gironassa oli Espanjan liput laskettu alas ja paljon Katalonian lippuja liehui.

Nippelitietoa Gironasta:
* Girona jakautuu uuteen ja vanhaan puoleen, joiden välissä virtaa Onyar-joki. Joen varrella kohoavat pastellin väriset 1800-luvulla rakennetut asuintalot.
* Suuri osa kaupungin rooman vallan ajalta peräisin olevata muurista on säilynyt.
* Tärkeinpiä nähtävyyksiä ovat vanha kaupunki Barri Vell, Sant Veliun kirkko (kaupungin ensimmäinen kirkko, jonka rakentaminen aloitettiin 1300-luvulla), arabialainen kylpylä Banys Arabs (joka ei ole arabien vaan roomalaisten rakentama) ja juutalainen kaupunginosa, joka on yksi maailman parhaiten säilyneistä juutalaisten historiallisista asuinalueista.

Tänään tiistaina lähdettiin ajelemaan kohti Figueresia. Taivas oli puolipilvinen, loppumatkasta paistoi aurinko täysillä. Vastatuulta melkoisesti, muutaman kilometrin nousuja ja laskuja, maalaismaisemaa ja oikein hyvä ilma fillarointiin. Horisontissa näkyi myös vuoristoa, liekö ollut jo Pyreneet?

Tänne kaupunkiin kun saavuttiin sattui jo toisen kerran niin, että hostellin väki ei meidän päitä silitelleet. Pyörille ei löytynyt paikkaa, sama marmatus oli Sand Adria Del Besos´ssa. Täällä jouduttiin odottelemaan muutama tunti, kunhan ruokailijat ovat kaikonneet ja saatiin sitten fillarit sinne jonnekin. Olisi pitänyt ilmoittaa ... Mitä se olisi auttanut? Vai olivatko sanoneet, että ei oteta fillareita lainkaan vastaan?

Meille ei koskaan eikä ikinä ole näiden vuosien aikana käynyt niin, että tulee majoituksen yhteydessä sanomista fillarista. Lennoilla kyllä, muuten ei. Ihan jännittää, kuinka jatkossa.


Tämä Figueres on hurmaavan ihastuttava kaupunki. Täällä syntyi aikoinaan Salvador Dali ja niin ikään hän kuoli täällä (1904-1989). Kaupunki on täynnä Dalin kädenjälkeä jälkipolville ihmetelväksi ja ihasteltavaksi.

Näinköhän Dali sai samaa arvostusta kotikaupungissaan jo eläessään kuin mitä nyt?

Nippelitietoa suoraan netistä:
* Täällä sijaitsee Espanjan 3. suosituin taidemuseo Madridin Pradon ja Bilbaon Guggenheimon jälkeen. Kyse on Dalin Theatre-Museu Gala Salvador Dali -museosta.
* Dali suunnitteli museon itse synnyinkaupunkiinsa viimeisinä elinvuosinaan jokaista yhsityiskohtaa myöten.

Huomenna matka jatkuu rannikolle Roses'in kautta Portbouhun ja siitä edelleen Raskan puolelle ja kohti suurta hastetta!

+34, puolipilvistä/aurinkoista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti