Matka jatkuu / Pello - Ylitornio / 59 km

14.08.2020

Tänään lähdettiin meidän pikkumökistä aamupalan jälkeen sateisen yön jälkeen. Meillä oli herkkuaamiainen: oli ahvenfileitä sekä kanttarelleja, jotka eilen illalla saatiin parilta matkalaiselta. joilla oli kalaonni mukanaan - toisin kuin meillä. Jari lähti juuri tuonne Tornionjoen varteen kalaan, jossa tämä meidän majoituskin on. Epäili, että voiko mennä sinne kun siellä on lapsia uimassa. Kysyin, että pelkääkö heidän nauravan etelän miehen kalastusmallille. Ei kuulemma, koska eihän noin pienet voi ymmärtää tyyleistä mitään. Vähänkö nauratti! Kuulepas Jari, näinkin suuren joen varrella olevat mukulat tietävät yllättävänkin paljon kalastuksesta, koska ovat kasvaneet sen myötä.

Eilen illalla Jarin noin 35 vuoden takainen tuttu piipahti meidän luona pikavisiitillä. Nyt kalamies palasi ilman kalaa mutta ehkä vähän loukattuna, kun tytöt olivat luulleet häntä 80-vuotiaaksi! Hah hah!

Tämän päivän ajo meni ihan hyvin E8-tietä. Ollaan mietitty, että pitäsikö siirtyä pienemmille teille, mutta sitten taas toisaalta meillä on kilometrejä edessä vielä ihan kamalasti, joten ehkä suorin tie kotiin lienee järkevin. Mäet alkavat olemaan jyrkempiä, liikennettä huomattavasti enemmän ja täällä on alkava syksy: koivut ja muut lehtipuut ovat jo osittain ihan keltaisia. Kivoja kahvi- ja jätskipaikkoja matkan varrella. Napapiirin tuntumassa ostettiin ja syötiin puoli kiloa hillaa, osa sokerin kanssa ja osa ilman. Oli herkullista.

Tie seurasi aika läheltä rajajokea ja se onkin oikeastaan ainoa, mitä kuvata ja ihastella täällä päin. Toki maisemat ovat ihan ok, mutta aikalailla sitä samaa mitä Keravallakin.

Meillä on kilsoja ajettuna nyt mittarin mukaan 450 km eli liekö kolmannes takana. Yhtään sadetta ei olla saatu niskaan niitä muutamaa eilistä tippaa lukuunottamatta. Reidet ja takamus on vähän hellinä ja siksi lähdetäänkin tänään kävelemään tuonne keskustaan.

Mäenkieli nauratti tänään yhdessä kahvilassa. Sehän on täällä sekä Suomen että Ruotsin puolella puhuttu itämerensuomalainen kieli tai suomen kielen murre, jolla on ihan virallinen vähemmistökielen asema Ruotsin puolella. H-äänne esiintyy meänkilessä runsaasti. Kahviossa oli hauska vuosikalenteri täynnä nokkeluuksia mäenkielellä. Tässä esimerkkejä sanoista: molen (minä olen), solet (sinä olet), molema (me olemme), kläppi (lapsi), äpyli (omena). Faija oli syntyään tuolta Simosta, ja hänen sanavarastossaan oli myös muutamia mäenkilisiä sanoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti