7.pvä / 03.07.2021 / Tankavaara - Sodankylä / 105 km

Herättiin hyvissä ajoin, keitettiin puurot ja teet, pakattiin ja polkaistiin matkaan. Me ollaan niin aamuvirkkuja, että kukaan muu ei ollut vielä hereillä poroja lukuunottamatta ja väsättiin ihan rauhassa aamupala.

Ensimmäinen stoppi oli Siepin kauppa, josta jotain pientä tankattiin ja ihania mansikoita. Aamukaljoilla oli myös paikallinen kullankaivaja, joka kertoi olevansa melko tunnettu ammatissaan. Ei kyselty nimeä eikä muita meriittejä. Mutta Kerava oli hänelle tuttu paikka: oli mm. ajanut Sariolan Sirkuksen traktoria ja asunut aikanaan Keravan Lapilassa.

Sitten saavuttiin Ivalontien varressa olevaan Zippi&Suhaus -nimiseen "baariin". Voi että sitä huumoria, kun ei tiedä nauraako vai ei. Että onko huumoria ja nauraa ja jos taas ei, niin onko epäkohtelias. Voi näitä lappilaisia, sama juttu viime vuonna käsivarressa.

Meidän piti tänään mennä alkujaan Lokkaan tietä, joka on auki vain kesäisin. Sanoivat, että kyllä siitä pääsee ja ihan hyvä tie ajella. Vaan kun päästiin kohdalle, ensin oli poroaita ja sitten alkoi karmea kivinen hiekkatie, jota olisi jatkunut Lokkaan 48 kilsaa. Ei lähdetty rääkkäämään itseämme, käännyttiin takaisin ja jatkettiin kohti Sodankylää.

Hyvää tietä ajella aamuauringossa. Seuraava pysähdys oli Kiveliön Kalan cafeteria. Sattuikin niin, että tätä putiikkia isännöi Pertti Ukkolan broidi. Eli olympiavoittaja Ukkola on kotoisin täältä ja Lokka-Porttipahdan tekojärvi on aikoinaan vallannut hänen lapsuudenmaisemansa ja -kotinsa. Että näin sitä sivistyy reissatessa.

Pidettiin taukoa tien vieressä olevan järven (Vajunen) rannalla ja kaivettiin kalastusvehkeet esiin. Edellisellä kerrallahan en ehtinyt edes onkeani kaivaa esiin, kun Jari oli sitä mieltä pari heittoa heitettyään, että ei tästä mistään tule. No nyt ehdin kuitenkin mukaan ja saatiinkin kaksi ahventa ja pikkusiika. Kalat pannulle, syötiin ja lähdettiin jatkamaan matkaa.

Ajaminen puudutti, tuntui että matka Sodankylään ei lyhene ollenkaan. Koko päivän paistoi aurinko ja helle oli vaikka asteista ei tietoakaan. Olisi pitänyt juoda paljon, paljon enemmän koska huono olo iski loppumatkalla. Paarmoja riitti tänäänkin. Oli hienoja, laajoja suoalueita, poroja, kelohonkia ja kaiken kaikkiaan kauniit maisemat mutta liian pitkä ajomatka helteiselle säälle. 

Huomenna pitäisi ajaa Savukoskelle, eikä sekään tule ihan helppoa olemaan jo kilometrienkään vuoksi. Toisaalta, ei pidä valittaa, sitä saa mitä tilaa ja onpahan taas mitä talvi muistella.

Kilsoja kaikkiaan vähän vajaa 500, edessä vähän enemmän kuin nyt ajettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti