Oiartzun, San Sebastian -päivä

4.6.2023

Aamulla lähdettiin bussilla numero E27 kohti Donostian (baskiksi) eli San Sebastianin keskustaa. Ei käynyt edes mielessä, että fillarin kyytiin oltaisiin loikattu ja polkaistu ensin reittiä etsien kaupunkiin ja sitten vielä taluteltu pyöriä ympäri ruuhkia. Eihän niitä olisi mihinkään voinut jättää, koska ei varmasti oltaisi löydetty niitä kiertelyn jälkeen. Oltiin kaupungissa heti kello 9 jälkeen, hiljaiselta vaikutti. 

Donostia on lähellä Ranskan rajaa Biskajanlahden rannalla. Kaupunki kuuluu Baskimaahan ja on Gipuzkoa-maakunnan pääkaupunki. Asukkaita vajaa 200 000.

Käveltiin kauniita rantakatuja, käytiin kahvilla ja löydettiin vanhakaupunki Parte Vieja, joka sijaitsee Monte Urgul -vuoren varjossa. Luin jostain, että "Monte Urgul -vuori on yksi San Seastianin ympäröivistä vuorista, jotka antavat pakalle sen 'Rio de Janeiromaisen' luonteen, jota korostaa vuoren huipulla oleva Kristus-patsas". 

Rannoilla oli paljon surffaajia ja myöhemmin iltapäivällä myös uimarannat oli kansoitettu. Saatiin aika rauhassa kävellä useampi tunti ja sitten kun ihmispaljous täytti kadut, liikkuminen alkoikin olla vaikeaa.

Vanhankaupungin kapeilla kujilla kulki kansanmusiikkia soittava ryhmä ja isompi tapahtuma oli aukiolla, jossa oli myös myyntikojuja ja kaikenlaista syötävää ja juotavaa ostettavaksi.

Baskimaassa puhutaan euskaraa eli baskin kieltä mutta espanjaakin kyllä. Tuo euskara on aivan jotain muuta kuin espanja ja kirjoitettu teksti näyttää todella vaikealta. Paljon x-kirjaimia.

Seitsemän tunnin ja monta kaunista paikkaa nähneinä etsittiin bussipysäkki ja palattiin lähtöruutun hotellille.

Jari on mielissään, kun täältä saa siideriä, jonka valmistuksella Basimaassa on pitkät perinteet.

Huominen ollaan vielä täällä ja tiistaina lähdetään jatkamaan matkaa. Mikäli sää sallii, lähdetään huomenna ensin Iruniin ja mahdollisesti piipahdetaan ihan Ranskan puolella. Tästä on ehkä noin kymmenen kilsan matka rajalle

Ilma ollut oikein mukavan aurinkoinen ja kuuma. Joka mittari, joka tuolla kaupungilla oli, näytti eri astemäärää +21 ja +30 välillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti